Als coach promoot ik hardlopen, omdat het een geweldige manier is om fit te blijven en een gezonde levensstijl te leiden. Maar als beginnende hardloper kan het zijn dat je te maken krijgt met blessures. Veel beginnende hardlopers hebben de neiging om te hard van stapel te lopen, waardoor ze zichzelf kunnen overbelasten en blessures oplopen. Daarom is het belangrijk om een goed trainingsschema te hebben met daarin een goede opbouw van de training aangevuld met ondersteunende oefenstof voor het hardlopen. Ook belangrijk zijn een goede warming up en kwaliteit loopschoenen. Voor welke blessures moet je waakzaam zijn?

1.Kuitblessure

Een kuitblessure is een van de meest voorkomende blessures bij beginnende hardlopers. Het ontstaat meestal door overbelasting van de kuitspieren. Dit kan komen door te veel en te snel trainen, te weinig rust nemen tussen trainingen of door een verkeerde looptechniek. Symptomen van een kuitblessure zijn pijn en stijfheid in de kuitspieren, vooral na het hardlopen.

Om kuitblessures te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende rust tussen trainingen en om je trainingen geleidelijk op te bouwen. Essentieel is ook om je kuiten excentrisch te trainen. Daarnaast kan het helpen om te werken aan je looptechniek en om te investeren in goede schoenen die goede ondersteuning bieden aan je voeten en enkels. Ook kunnen speciale hardloop steunkousen helpen om je kuiten fit te houden.

2. Achillespeesklachten

Achilles tendinitis is een ontsteking van de achillespees, die kan worden veroorzaakt door overbelasting of verkeerde schoenen. Om Achilles tendinitis te voorkomen, moet je de intensiteit en duur van het hardlopen geleidelijk opbouwen.

Ook is het belangrijk om je kuitspieren fit te houden, zodat er geen onnodige druk komt op je pezen. Verder is het essentieel om er voor te zorgen dat je schoenen de juiste ondersteuning bieden en op tijd vervangen worden. (de meeste schoenen gaan 600-1000kilometer mee)

3.Shin splints

Shin splints is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door ontsteking van het botvlies en de spieren rond het scheenbeen. Het kan worden veroorzaakt door overbelasting of een verkeerde hardlooptechniek. Om shin splints te voorkomen, moet je langzaam opbouwen en je hardlooptechniek verbeteren. Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en vervang ze op tijd. Ook kunnen speciale hardloop steunkousen helpen om blessures in het onderbeen te voorkomen.

4.Hielspoor

Hielspoor is een andere veelvoorkomende blessure bij hardlopers. Het ontstaat door irritatie en ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voet, die zich uitstrekt van de hiel naar de bal van de voet. Dit kan worden veroorzaakt door overbelasting van de voet, te veel druk op de hiel of door een slechte houding tijdens het hardlopen.

Symptomen van hielspoor zijn pijn en stijfheid in de hiel, vooral bij de eerste stappen na rust of slaap. Als je hielspoor hebt, is het belangrijk om rust te nemen en de voet te laten herstellen. Je kunt ook ijs gebruiken om de zwelling te verminderen. Daarnaast kan het helpen om goede schoenen te dragen met voldoende demping en ondersteuning voor je voeten.

Om hielspoor te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een goede houding tijdens het hardlopen en om goede schoenen te dragen (eventueel met steunzool, als correctie in de voet nodig. Overleg dit altijd met een specialist). Het kan ook helpen om regelmatig te stretchen en om je voeten te versterken door middel van specifieke oefeningen.