Het is lente en we hebben inmiddels al een aantal prachtige dagen gehad. Hardlopen met het mooie weer is heerlijk, maar wanneer de temperaturen stijgen, kan hardlopen een uitdaging worden. Je wilt je hardlooproutine graag vast houden tijdens warm weer. In Nederland of als je bijvoorbeeld straks in de zomervakantie naar een warm land gaat. Waar moet je dan op letten?

Het is belangrijk om de juiste kleding en uitrusting te kiezen om comfortabel en veilig te blijven tijdens het hardlopen in de hitte. In deze blog zal ik enkele tips delen over de beste kleding en uitrusting voor hardlopen in warm weer.

  1. Kies voor lichte, ademende kleding tijdens het hardlopen in warm weer. Katoen is geen goede keuze, omdat het zweet vasthoudt en je huid nat en plakkerig maakt. Synthetische materialen zoals polyester en nylon zijn een betere optie, omdat ze lichtgewicht en ademend zijn. Kies voor kleding met een vochtregulerende technologie, zoals Dri-FIT of Climalite, die het zweet van je huid afvoert en je koel en droog houdt tijdens het hardlopen.
  2. Bescherm jezelf tegen de zon. Hardlopen in de zon kan schadelijk zijn voor je huid en je gezondheid. Draag een petje of bandana om je hoofd en gezicht te beschermen tegen de zon. Kies voor zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng deze royaal aan op je huid voordat je gaat hardlopen.
  3. Draag comfortabele schoenen Het is belangrijk om comfortabele schoenen te dragen tijdens het hardlopen, vooral in warm weer. Kies voor schoenen met goede ventilatie om je voeten koel te houden en blaren te voorkomen. Vergeet niet om ook goede hardloopsokken te dragen die het vocht van je voeten afvoeren en wrijving verminderen.
  4. Hydrateer jezelf. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het hardlopen in warm weer. Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na het hardlopen voldoende water drinkt. Overweeg om een ​​waterfles of hydratatieriem mee te nemen tijdens het hardlopen om gehydrateerd te blijven of zet een bidon langs het parcours waar je aan het trainen bent. Om het water goed op te nemen (in je lichaam) is het aan te raden om isotone sportdrank of water met bijvoorbeeld fantomalt klaar te maken. Doordat er natrium (zouten) in het water zit kan je dikke darm het vocht beter opnemen. Bovendien bevatten deze dranken ook energie, waardoor je kan blijven leveren tijdens training.
  5. Overweeg om een ​​zonnebril te dragen Een goede zonnebril kan je ogen beschermen tegen schadelijke UV-stralen en je helpen om schittering van de zon te verminderen tijdens het hardlopen. Kies voor een bril met gepolariseerde lenzen om schittering te verminderen en je zicht te verbeteren tijdens het hardlopen.
  6. Pas je tempo aan Het is belangrijk om je tempo aan te passen aan het warme weer. Je lichaam zal harder werken om af te koelen, dus het kan zijn dat je langzamer moet rennen dan normaal om oververhitting te voorkomen. Luister naar je lichaam of check je hartslag en pas je tempo en afstand aan om jezelf veilig en comfortabel te houden tijdens het hardlopen in warm weer. Als het heel erg warm is kan je ook overwegen om wat kortere intervallen te trainen met genoeg rust ertussen. Hierdoor voorkom je wellicht oververhitting.
  7. Train vroeg in de ochtend. Als de temperatuur erg hoog is, kan het tijdstip van de dag ook een verschil maken voor je training. Bij voorkeur kan je het beste vroeg in de ochtend trainen, zodat de temperatuur nog dragelijk is. Het vraagt wellicht wat extra discipline, maar het komt de kwaliteit van je training ten goede. Het is ook niet erg om korte pauzes te nemen in de schaduw om even af te koelen en te drinken tussendoor.
  8. Alternatieve trainingen. Als je het gevoel hebt dat de temperatuur echt te hoog is om hard te lopen, maar je wilt wel graag een cardio training doen dan is het aan te raden om alternatieve trainingen te doen. Een stuk fietsen is vaak al dragelijker dan hardlopen, omdat het gemiddeld genomen een wat lagere hartfrequentie vraagt. Bovendien heb je meer luchtstroom langs je lichaam op de fiets (door de hogere snelheid) waardoor je de warmte nog iets beter kwijt kan, dan tijdens het hardlopen. Ook zwemmen is een prima optie als alternatief om te trainen tijdens het warme weer.