Hardlopen is een populaire vorm van lichaamsbeweging die bekend staat om de vele fysieke voordelen die het biedt. Maar voor mij is hardlopen meer dan dat. Het is een leefstijl, die ook een krachtig hulpmiddel kan zijn voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid. In deze blog zal ik bespreken hoe hardlopen en mindfulness hand in hand kunnen gaan en hoe hardlopen kan bijdragen aan een gezonde geest.

Ik ben me steeds meer bewust. Dat vraagt aandacht. Aandacht voor het huidige moment. Ik wil het denken praktisch houden en zo veel mogelijk negatieve psychologische denkpatronen voorkomen. Ik mediteer dagelijks, maar naast deze oefening wil ik ook bewust ‘meditatief’ zijn gedurende de dag. Mindfulness is een praktijk die gericht is op het ontwikkelen van bewustzijn en aandacht voor het huidige moment. Het gaat om het opmerken van gedachten, gevoelens en sensaties zonder oordeel. Hardlopen kan een geweldige manier zijn om mindfulness te beoefenen en het kan bijdragen aan een gezonde geestelijke gezondheid. Op welke manier kan hardlopen de geestelijke gezondheid verbeteren?

  1. Hardlopen kan helpen om stress te verminderen. Stress is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot angst en depressie. Hardlopen kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Door te rennen kun je je aandacht richten op je ademhaling, je hartslag en de sensaties in je lichaam, waardoor je gedachten en gevoelens worden gekalmeerd.
  2. Hardlopen kan bijdragen aan een gevoel van voldoening en welzijn. Zo kan het behalen van doelen bijdragen aan een gevoel van voldoening. Het voltooien van een bepaalde afstand of het verbeteren van je snelheid kan bijdragen aan een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen.
  3. Hardlopen kan de concentratie en focus verbeteren Door je aandacht te richten op je ademhaling en het tempo, kun je je concentratie en focus verbeteren. Je kan tijdens het lopen bewust kiezen om je focus ergens op te leggen. Zo kun je bewust de aandacht leggen op het ontspannen van de armbeweging of het grondcontact van de voeten. Deze oefeningen kunnen ook bijdragen aan het vermogen om te focussen op andere taken en activiteiten in het dagelijks leven.
  4. Hardlopen kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit Slaap is essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Hardlopen kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, omdat het de vermoeidheid kan verhogen en kan helpen bij het ontspannen van het lichaam en de geest. Door regelmatig te rennen, kan het lichaam beter in staat zijn om te ontspannen en te rusten tijdens de slaap.

Samenvattend; hardlopen is absoluut goed voor lichaam en geest. Enjoy your running komende dagen!