Of het nou passie is of niet. Soms kan je jouw motivatie verliezen om iets te doen. Dit is niet anders voor hardlopen. Soms is de motivatie ver te zoeken. Bijvoorbeeld door het ‘bekende’ motivatie dipje na het lopen van een (halve) marathon, of door drukke werkweken of een periode van slecht weer. Toch is continuïteit een belangrijke factor om fit te blijven of vooruit te gaan. In deze blog zal ik bespreken hoe je jezelf kunt blijven motiveren om te blijven hardlopen en hoe je een gezonde en duurzame hardlooproutine kunt opbouwen.

  1. Stel realistische doelen. Een van de belangrijkste manieren om gemotiveerd te blijven bij het hardlopen is het stellen van realistische doelen. Dit kan betekenen dat je begint met kleine wekelijkse doelen, zoals het voltooien van een bepaalde afstand of tijd. Naarmate je een meer gevorderde loper wordt, kun je de doelen verhogen. Zorg er wel voor dat je doelen uitdagend, maar haalbaar zijn (niet te ver buiten je bereik) Het is verstandig om een planning te maken van een langere periode met daarin enkele doelen, zodat je steeds weer iets hebt om naar toe te werken. Zo kan je bijvoorbeeld in het geval van een post-marathon dip toch vast een klein event inplannen zoals een leuke 10 kilometer of een trailrun, zodat je in je ritme blijft.
  2. Plan je runs vooraf in. Het plannen van je runs kan je helpen om gemotiveerd te blijven en jezelf verantwoordelijk te houden. Stel een schema op voor wanneer je gaat rennen en houd je eraan. Als je van tevoren plant, heb je minder kans om uit te stellen of af te zeggen. Kies vaste momenten in de week, zodat je een gezonde routine ontwikkelt. Of, als dit niet kan, plan bijvoorbeeld op een Zondag je week. Welke dag ga je hardlopen en welk type training plan ik in?
  3. Varieer je route. Het rennen van dezelfde route kan na verloop van tijd saai worden. Probeer daarom te variëren in de route die je neemt. Zoek naar nieuwe paden, parken of trails om te ontdekken. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en het kan ook helpen om je conditie te verbeteren door op verschillende soorten terrein te rennen. Er zijn uiteraard ook hardlopers, die prima op vaste routes blijven trainen, zonder hun motivatie te verliezen. Never change a winning team. Maar als de motivatie aan de verliezende hand is, dan kan variatie qua route helpen.
  4. Train samen. Een hardloopmaatje kan je helpen om gemotiveerd te blijven en kan ook helpen om je verantwoordelijk te houden. Het kan ook leuk zijn om samen te rennen en te praten. Zoek naar iemand in je omgeving die ook van hardlopen houdt en plan samen mooie duurlopen of intervallen in.
  5. Beloon jezelf.  Jezelf, voor het voltooien van arbeid en doelen, belonen kan helpen om gemotiveerd te blijven en het kan ook helpen om positieve associaties met het hardlopen te creëren. Beloningen kunnen kleine dingen zijn, zoals een lekker ontbijt of een massage, maar ook grotere dingen, zoals nieuwe hardloopschoenen.
  6. Blijf uitdagend voor jezelf. Als je elke keer dezelfde afstand op dezelfde snelheid blijft rennen, kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Daag jezelf daarom uit door intervaltraining te doen, heuvelsprints te proberen of je snelheid te verhogen. Het kan ook helpen om deel te nemen aan wedstrijden of hardloopevenementen om jezelf uit te dagen en jezelf gemotiveerd te houden. Variatie is een sleutel tot succes, voor jong en oud.
  7. Werk samen met een coach. Als je motivatie even weg is kan een hardloopcoach met passie voor het vak je weer op weg helpen. Samen met een coach kan je een plan maken, met alle nodige ingrediënten, zoals hierboven genoemd en meer. Een coach is een klankbord en houd je een spiegel voor. Het is daardoor makkelijker je verantwoordelijkheid te nemen, als het gaat om trainen. Intrinsieke motivatie is krachtig, maar af een toe een extrinsieke motivatie van een coach als duwtje in de rug kan heel nuttig zijn.

Wil jij beginnen met hardlopen of een extra stap vooruit maken? Of heb jij juist je motivatie verloren, maar wil je wel graag je hardloopdoelen stellen en halen? Neem gerust contact met me op en vertel me hoe ik jou verder kan helpen. Sportgroet, Guido van Weeren, hardloopspecialist en coach