Vorige winter had ik behoorlijk wat tegenslag qua fitheid. Ik liep corona op en een paar weken later werd geveld door een stevige griep. Dit alles zorgde er voor dat mijn hardloopvorm flink terug viel. Ik ben over het algemeen aardig gezond, dus het was mentaal ook wel lastig (frustratie kwam regelmatig om de hoek kijken) om te accepteren, dat ik een jasje had uitgedaan. In dat proces heb ik sportarts Mirjam Steunebrink benaderd of ik qua voeding en supplementen nog zaken kon verbeteren. Zij gaf mij de tip om naast de bekende vitamines ook quercetine toe te voegen als supplement. Dit ben ik gaan doen en ondanks dat het lastig blijft om te voelen en bepalen wat het precies bijdraagt ben ik sindsdien behoorlijk fit en gezond gebleven. In deze blog benoem ik derhalve wat mogelijke voordelen kunnen zijn van dit supplement:

Quercetine is een plantaardige stof die behoort tot de flavonoïden, een groep verbindingen die van nature voorkomt in verschillende soorten groenten, fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen, die de volgende voordelen kan hebben:

Antioxidante eigenschappen: Quercetine heeft antioxidante eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Tijdens intensieve lichaamsbeweging, zoals hardlopen, kan er een toename zijn van vrije radicalen, die celbeschadiging kunnen veroorzaken. Antioxidanten kunnen helpen om dit te verminderen.

Ontstekingsremmende eigenschappen: Intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot ontstekingsreacties in het lichaam. Quercetine wordt soms onderzocht vanwege zijn potentiële ontstekingsremmende eigenschappen, die mogelijk kunnen bijdragen aan het verminderen van ontsteking als gevolg van lichaamsbeweging.

Mogelijke verbetering van uithoudingsvermogen: Er is enig onderzoek gedaan naar de potentiële effecten van quercetine op uithoudingsvermogen en prestaties bij atleten. Sommige studies suggereren dat quercetine mogelijk de mitochondriale functie kan verbeteren, wat belangrijk is voor energieproductie tijdens duursporten zoals hardlopen.

Mogelijke immuun ondersteuning: Intensieve training kan het immuunsysteem tijdelijk verzwakken. Er is gesuggereerd dat quercetine de immuunfunctie zou kunnen ondersteunen en het risico op infecties bij atleten zou kunnen verminderen.

Wetenschappelijk onderzoek naar quercetine in relatie tot sportprestaties verkeert nog in een vroeg stadium, maar er lijkt geen twijfel dat het supplement wat toevoegt voor je gezondheid in de wintermaanden. Sowieso is het belangrijk bewust te zijn dat quercetine slechts een van de vele factoren is die de prestaties van hardlopers beïnvloeden. Een gezonde en uitgebalanceerde voeding, adequate hydratatie, training, rust en herstel zijn allemaal van cruciaal belang voor de prestaties en het welzijn van hardlopers.

*Voordat je besluit quercetine-supplementen in te nemen, is het raadzaam om eerst met een medische professional te overleggen, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.